Προϊστορική η ύλη που εκπαιδεύονται και εξετάζονται οι υποψήφιοι οδηγοί
Η θεωρητική εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών αποτελεί αναμφίβολα ένα από τους βασικότερους πυλώνες της Οδικής Ασφάλειας.
Η ανάπτυξη της ορθής Οδικής Συμπεριφοράς, η κατανόηση των δεδομένων της αμυντικής οδήγησης, η προστασία των υπολοίπων χρηστών του δρόμου και γενικά η χρησιμοποίηση της αντίληψης και της γνώσης επιβάλλει την δημιουργία νέων βιβλίων προσαρμοσμένων στο σήμερα.
Συγκεκριμένα :
Το εγχειρίδιο του υπουργείου μεταφορών αναφέρεται ακόμη στην συμβατική τεχνολογία(Καρμπιρατέρ).
Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις είναι ακόμη σε δραχμές.
Δεν υπάρχει η δέουσα προσοχή στο κομμάτι της απόσπασης προσοχής κατά την οδήγηση (χρήση κινητού τηλεφώνου, μηνύματα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ψυχολογική απόσπαση, μειωμένες αντιληπτικές ικανότητες με αδυναμία αναγνώρισης προβλήματων κτλ.).
Οι νέες τεχνολογίες ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας και ο σύγχρονος εξοπλισμός των οχημάτων δεν αναφέρεται.
Τα νέα σήματα του ΚΟΚ για την συνύπαρξη με το ποδήλατο και οι τελευταίες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας επίσης δεν αναγράφονται.
Επιπλέον πρέπει να προστεθεί ενότητα για την ηλεκτροκίνηση και τους εναλλακτικούς τρόπους οικολογικής μετακίνησης.
Επιβάλλεται η εισαγωγή στην βιώσιμη κινητικότητα καθώς και η ευγενική-αρμονική συνύπαρξη όλων όσων χρησιμοποιούν το οδικό δικτύο.
Το νέο εγχειρίδιο θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο για εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση με απώτερο σκοπό να παροτρύνει όλους τους χρήστες του δρόμου για συνεχή επιμόρφωση, ενώ παράλληλα θα πρέπει να μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και όχι μόνο στα αγγλικά, αλβανικά και ρωσικά.
Δυστυχώς η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των μελών της Ευρωπαΐκής Ένωσης στα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα εντός του αστικού ιστού.
Η επικαιροποίηση της ύλης θα αναβαθμίσει σημαντικά την θεωρητική εκπαίδευση και γενικότερα την κατάρτιση των χρηστών του δρόμου αφού θα είναι προσαρμοσμένη στο οδηγικό σήμερα. Επιβάλλεται να αποτελέσει βασικό τμήμα του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την Οδική Ασφάλεια .
Συντάκτης :Κίμων Λογοθετης:
Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εκπαιδευτών Αθήνας

Με εκτίμηση,
Κίμων Φρ. Λογοθέτης.